Ako obuť Bosáčikov do jari alebo ako vybrať tie správne topánočky

foto

Zima sa už nezadržateľne blíži k svojmu koncu a nám mamám začína jarný ošiaľ zháňania topánok. Veď čo ak sa všetko vypredá (tak ako po minulé sezóny) a moje dieťa bude behať bosé? Nebojte sa, som v tom s vami. Aj ja som mama, ktorú to čaká, aj ja obúvam svoje deti „barefootovo“, aj ja som na deti vytiahla všetky svoje meradlá a skoro som odpadla, keď som uvidela, o koľko im zase nohy narástli. Obom!

Ideálna predstava kombinácie prechodné topánky + tenisky (veď čo keď sa náhle oteplí) + čižmy (veď čo keď naprší) + jedny topánky na parádu (ak máte deti dve, tak všetko ešte raz) sa pri pohľade na náš rodičovský príspevok rýchlo rozplynie. Pokúsime sa Vám preto poradiť, ako obuť svoje deti pohodlne, barefootovo (alebo prinajhoršom kompromisne) a neskrachovať na tom.

Základom je meranie a dobré poradenstvo

Znie to divne? Nebojte. Párkrát sa v meraní seknete, objednáte topánky, ktoré nesadnú a pochopíte, čo som tým myslela. Vracať nesprávne zvolené topánky do e-shopu stojí nielen peniaze (na poštovnom) ale i čas. Vrátenie peňazí do 14 dní a zase kolotoč hľadania. Nič príjemné, keď dieťaťu do minuloročných topánok už nedáte ani nohu a jar klope na dvere.

Ako teda zmerať nohu rýchlo a čo najpresnejšie tak, aby si celá rodina zachovala duševné zdravie?

  1. Vyhrabte doma škatuľu s čo najtvrdším okrajom.
  2. Vložte do škatuľky nôžku tak, aby bola päta a jedna strana nohy pricapená k okraju čo najviac.
  3. Zvyšné dve strany nôžky obkreslite.
  4. Odmerajte dĺžku a šírku nôžky v tých naj miestach (teda najdlhšom a najširšom).
  5. Zapíšte si zistené údaje.

Nepodarilo sa Vám strčiť dieťatku nohu do škatule? Nevadí. Nalepte na zem papier a kolmo na povrch nôžku dietku obkreslite. Odmerajte dĺžku nôžky (od vrcholu päty po najdlhší prštek na nohe – väčšinou je to palec) a šírku v najširšom mieste (tak ako je to znázornené na obrázku).

Ako obuť Bosáčikov do jari alebo ako vybrať tie správne topánočky 1

Ak máte doma meradlo Plus12, clevermess alebo nejaký iný, sofistikovanejší merací nástroj, určite ho použite. Viac spôsobov merania (ideálne s rovnakým výsledkom) vás ubezpečí, že ste fakt merali správne.

A ak sa Vám nedarí a nemáte do Prešova ďaleko alebo ste priamo z Prešova, zastavte sa u Bosáčik-a. My vám radi nôžky premeriame a fundovane Vám poradíme.

Široká nôžka? Úzka nôžka? Nadmerok?

Výber topánok by sa pokojne mohol stať vedným odborom. Rozmery o šírke a dĺžke nôžky síce máte, ale čo s tým? Je fajn hodiť tieto rozmery do kalkulačky a zistiť, či ten náš Janík či Zuzka má nôžku širokú, normálne širokú alebo úzku. To je tiež dôležitý údaj, vďaka ktorému budete bližšie k vysnívanej ideálnej obuvi pre svoju ratolesť. A aby ste si ušetrili čas, vytvorili sme pre Vás kalkulačku na zhodnotenie typu nôžky Bosáčika.

Nadmerok je tá časť topánky, ktorá slúži ako voľný priestor pre prácu nohy, keď je v aktívnom pohybe. Určite ho teda netreba podceniť, keď chceme, aby mala noha na pohyb dostatok miesta. Pre prechodné topánky či tenisky je pre prácu nohy na dĺžku potrebný nadmerok cca 7-8 mm. Avšak z dôvodu, že chceme, aby nám topánky vydržali čo najdlhšie (ideálne celú sezónu), treba voliť prijateľný nadmerok tak, aby sme mali v topánke aj nejakú „časovú rezervu“. A v tom môže byť kameň úrazu. Niektoré deti totiž v pohode chodia i s nadmerkom 2 cm, niektoré neznesú ani nadmerok 1,2 cm. Tu je dobré, ak svoje dieťa trošku poznáte a viete, čo mu nerobí problém. Aj veľký nadmerok totiž môže spôsobiť, že získa nesprávne návyky v chôdzi a problém s nôžkami je na svete. S nadmerkom je potrebné počítať aj pri šírke. Tu našťastie do „bezhruboponožkovej“ obuvi stačí na každú stranu po 1 – 2 mm. Ak sú topánočky z evidentne poddajného materiálu a majú nad priehlavkom viac materiálu ako nôžka dieťaťa spotrebuje, môžete voliť nadmerok do šírky aj trošku menej.

Ako teda postupovať ďalej?

Keď už viete, s akým typom nôžky máte tú česť, použite na výber náš filter. Zadajte typ nôžky a tiež vnútorný rozmer topánočky, aký hľadáte. Kliknite na „Vyhľadať“ a e-shop zvyšok práce urobí za Vás. Vyberie pre Vás topánočky, ktoré spĺňajú Vaše kritériá.

Ako obuť Bosáčikov do jari alebo ako vybrať tie správne topánočky 2 Ako obuť Bosáčikov do jari alebo ako vybrať tie správne topánočky 3

 

Potrebujete pomôcť? Neváhajte využiť naše online poradenstvo. Buď kliknutím na zelenú ikonku obálky na stránke alebo nám priamo napíšte na [email protected]. Nezabudnite do správy uviesť, aké rozmery nôžky doma máte.

Ako obuť Bosáčikov do jari alebo ako vybrať tie správne topánočky 4

Veľa šťastia pri výbere tých správnych topánočiek praje

Veronika – Bosáčik

Páči sa vám tento článok?

Podeľte sa tieto informácie so svojimi priateľmi a sledovateľmi na sociálnych sieťach.