Ako vybrať papučky

papuce ohybnost cover

Blíži sa Vašim deťom čas nástupu do škôlky či do školy a vy máte zase hlavu v smútku z toho, čo deťom na nohy? Odbiť nákup papúč jednou návštevou najväčšieho nákupného centra v meste určite nie je riešenie. Verte mi, chodila som tam dookola, malý bol z toho nervózny, ja som z toho bola nervózna a po troch hodinách blúdenia som tam nenašla jediné papučky, ktoré by spĺňali moje (teda barefoot) kritériá. V zúfalstve som kúpila niečo, čo bolo aspoň trošku ohybné, no keď som si predstavila, že moje dieťa v tom bude osem hodín denne v škôlke, nakoniec som to niečo aj hneď vrátila a poslala dieťa 2. septembra do škôlky v barefoot sandáloch z leta :).

Čo chce od rodičov MŠ/ZŠ

Trošku sme zanalyzovali internet, keďže i tam majú MŠ a ZŠ zverejnené požiadavky pre vhodnú obuv. Väčšina školských zariadení sa zhodla, že za ideálne papučky považujú také, ktoré sú pevné, nie sú to šľapky ani crocsy a nemajú čiernu gumenú podrážku (niektoré zariadenia to dopĺňajú ešte pevnou pätou). Jedna z tridsiatich analyzovaných MŠ používala pojem „zdravotná obuv“, no bližšie ju nešpecifikovala. Pár MŠ uviedlo, že má byť obuv pre dieťa ľahko obúvateľná a nesmie sa šmýkať.

Iba u jednej z analyzovaných tridsiatich MŠ sme našli informácie o tom, že „v prípade, že chcete ušetriť a kúpite dieťatku o číslo či dve väčšie papučky, narobíte si tým len problémy a že i malé papučky sú problém a spôsobujú deťom deformácie nôh, štiepenie nechtov či pľuzgiere“. Škoda, že za najlepší signál na výmenu papučiek považujú (AŽ!) „palec tlačiaci sa zo stabilnej formy papuče“.

Zo zvedavosti sme si teda prešli celý Školský zákon (Zákon č. 245/2008 Z. z.) a o vhodnej obuvi do MŠ či ZŠ tam nie je žiadna zmienka. Evidentne sú teda tieto požiadavky na vhodnú obuv tradované už niekoľko desaťročí bez akéhokoľvek usmernenia „zhora“ a ani zub času na nich nezanechal žiadnu zmenu, lebo tak nejako si to ešte pamätám z materskej školy z osemdesiateho siedmeho ja. Možno konečne došiel čas na zmenu, ale tú zmenu dosiahneme iba my, rodičia. Tak sa poďme teda pozrieť na to, aké kritériá by mali spĺňať papučky neobmedzujúce pohyb dieťaťa.

Čo očakávajú od papučiek deti

V každej škôlke či škole sa deti venujú rôznym aktivitám. Od hrania na koberci až po skákanie či behanie. Pre deti je teda najpohodlnejšia práve tá papučka, ktorá ich nožičky nijako v pohybe neobmedzuje. A aby mohla byť papučka pohodlná, mala by spĺňať nasledujúce kritériá:

1. ľahká

Čím ľahšia papučka, tým lepšie. So závažím na nôžkach sa dosť ťažko hýbe a ťažká papučka predstavuje zábranu v prirodzenom pohybe. Zároveň platí pravidlo, že čím menšie dieťatko obúvate, tým ľahšie papučky zvoľte. Predsa len 6-ročné dieťa má v nôžke väčšiu silu ako 2-ročné. Ľahká barefoot papučka môže skutočne vážiť menej ako 100 g. Napríklad táto Baby Bare papučka váži len 80 g.

Ako vybrať papučky 1

2. ohybná (priečne i pozdĺžne)

Super ohybnosť zabezpečí, že dieťatko pri žiadnom pohybe (sadnutí na koberec, postavení na špičky) nebude mať nôžku neprirodzene vykrútenú. Bude ju mať vždy v jeho prirodzenej polohe, keďže sa mu ohybná podrážka i zvršok podľa potreby prispôsobia. Tu platí pravidlo, že papučka sa má prispôsobiť nôžke, nie nôžka papučke. To dáva logiku, však?

Zľava doprava: Beda Barefoot, Anatomic, Baby Bare

Ako vybrať papučky 2

3. so správnym tvarom špičky

Papučka nesmie stláčať pršteky k sebe ani v pasívnej ani v aktívnej polohe. Dlhodobým stláčaním prštekov k sebe môžu vzniknúť rôzne deformity chodidiel, otlaky či vybočené palce (haluxy). Nehovoriac o tom, že krátka či úzka papučka s nesprávnym tvarom nie je pre pohyb dieťatka v škôlke či škole vôbec pohodlná. Zľava tvar papučky Baby Bare, Beda Barefoot, Anatomic.

Ako vybrať papučky 3

Na nasledujúcej foto ešte pohľad zhora (vľavo Anatomic, vpravo Beda Barefoot).

Ako vybrať papučky 4

4. bez pevnej päty

Pevná päta je spojená s blokáciou pohybu. Dieťatko v papučke s pevnou pätou nemôže sedieť pohodlne na koberci a neprirodzene vykrúca pri sedení nôžky. Tuhá päta sa pri pohybe môže zarezávať do nôžky a je pre dieťa nepohodlná.

Ako vybrať papučky 5

5. bez podpätku

Maminky určite poznajú ten pocit, keď si dajú na nohy svoje obľúbené „štekle“. Noha sa pri každom kroku posúva vpred a tlak celého tela sa prenáša do špičky chodidla. To je pre dieťa nepohodlné a neprirodzené. Podpätok okrem iného spôsobuje, že sa ťažisko tela posúva vpred, čo z krátkodobého hľadiska nemusí mať výrazné nežiadúce účinky, no z dlhodobého hľadiska dochádza k zmene celkového držania tela. Okrem spomínaných problémov sa môže stať, že dieťa šliapne mimo podrážky a ak má papučka podpätok vyšší, môže dôjsť k úrazu.

6. s protišmykovými prvkami

Deti sa často presúvajú v škôlke či škole po rôznych povrchoch. Na dlažbe (hlavne tej mokrej v kúpeľni) môže dôjsť k pošmyknutiu. Preto voľte papučku s protišmykovými prvkami alebo gumenou podrážkou.

7. zdravotne nezávadná

V papučkách je dieťatko neraz obuté celý deň. Občas sa spotí alebo šliapne do mokrého. Preto je dôležité, aby materiály, z ktorých sú papučky vyrobené, boli netoxickézdravotne nezávadné. Kupujte preto len papučky z overených zdrojov. Veľmi dobrou voľbou je kožená papučka s perforáciou (s dierkami), kde nôžka prirodzene dýcha (napríklad Baby Bare). Prípadne voľte tenšie plátenné papučky pre zabezpečenie čo najlepšej priedušnosti.

Ako vybrať papučkový ideál?

I keď konečne nájdete papučky, ktoré budú spĺňať všetky vyššie spomenuté kritériá, ešte stále nemáte vyhraté. Pri výbere papučky je potrebné zvoliť správny typ papučky (teda podľa typu nôžky – široká, úzka, normálne široká) i správnu veľkosť. Všeobecne platí pravidlo, že v každej papučke je potrebný nadmerok, ktorý volíme štandardne 1 – 1,2 cm do dĺžky a aspoň 1 – 2 mm do šírky. Aby nôžka mala v papučke pri aktívnom pohybe dostatok miesta. U menších detí môžeme voliť aj menší nadmerok tak, aby na koberci v papučkách nezakopávali. Papučka nesmie tlačiť ani nad priehlavkom, mala by sa ľahko obúvaťnelietať okolo členku či sa vyzúvať. Počas školského roka je tiež potrebné neustále kontrolovať, či nôžky dieťatka náhodou výrazne nepodrástli. Výmenu papučiek treba zrealizovať vtedy, keď je nadmerok menší ako 5 – 6 mm (to je nadmerok potrebný na neobmedzenú prácu aktívnej nôžky). Bežne sa stáva, že treba papučky meniť aj 2 – 3 krát za školský rok. A ruku na srdce, koľko rodičov to tak často kontroluje?

Barefoot papučky spĺňajúce všetky vyššie uvedené kritériá nájdete aj u nás v eshope tu.

Páči sa vám tento článok?

Podeľte sa tieto informácie so svojimi priateľmi a sledovateľmi na sociálnych sieťach.