Prečo barefoot deťom?

bearefoot girl meadow

Prečo barefoot? A prečo barefoot pre deti?

Ako rodičovi Vám určite záleží na tom, v čom vaše dieťatko chodí. Niekedy nedá drobec ešte ani prvé kroky a už z každej strany počúvate, že malý/malá predsa potrebuje niečo na nohy. A tak rodič sadá k internetu alebo beží do obchodu kúpiť prvé topánočky.

Ako sa rozhodnúť v záplave ponuky detských topánok na trhu?

Aké topánky sú ideálne pre Vaše dieťatko?

Možno Vám tento môj prvý príspevok pomôže rozhodnúť sa, ktorou cestou sa vo svojom rozhodovaní nakoniec vyberiete.

Detská nôžka (a nielen ona) potrebuje slobodu. Na tom sa zhodneme, myslím, všetci. Ideál je chodiť naboso, vtedy je noha najslobodnejšia. A povedzme si rovno, čo urobíte ako prvé, keď prídete po 8-hodinovej šichte z práce domov? Vyzujete sa! Konečne! Ten pocit slobody a pohody. Je fajn dopriať tento pocit aj malému chodcovi. Ale úplne naboso sa nie vždy chodiť dá. Preto je fajn, ak sa nájde nejaká alternatíva, ktorá imituje chôdzu naboso, vyzerá ako štandardná topánka, ktorá chráni citlivú detskú nôžku pred chladom či úrazom.

Ak ste sa dočítali až sem a prichytili sa pri tom, že hlavou prikyvujete a súhlasíte so mnou, vybrali ste si práve cestu obúvania Vášho dieťatka. A tá cesta sa volá BAREFOOT. Našťastie sa už svet za posledné roky zmenil a trh ponúka už aj tento typ obuvi rešpektujúci barefoot kritériá.

Barefoot obuv musí spĺňať nasledujúce podmienky:

dostatok priestoru pre pršteky (nielen do dĺžky, ale aj do šírky),

tvar topánky kopírovať tvar nôžky a nesmie v niektorej časti chodidlo deformovať,

mäkká tenká podrážka kopírujúca povrch, po ktorom dieťatko bude kráčať (Ideálna hrúbka je 3 mm, môže byť aj trošku viac, ale podrážka sa musí dať ohnúť vo všetkých smeroch – pozdĺžne i priečne bez väčšej námahy),

nespevnený kotník umožňujúci prácu nohy v teréne podľa potreby (tým sa svaly nohy posilňujú a nestávajú sa pasívnymi),

nulový rozdiel medzi pätou a špičkou (Zero drop) (topánka nesmie spôsobovať to, že sa dieťatko pri chôdzi nahýna dopredu),

žiadna podpora klenby (klenba sa formuje prirodzene, nie je potrebné ju podopierať, podopieraním spôsobuje topánka „lenivosť“ svalov),

nízka hmotnosť topánky bez tvarovacích a doplňujúcich nepotrebných prvkov,

zdravotná nezávadnosť (obuv – nielen tá barefoot – musí byť vyrobená zo zdravotne nezávadných materiálov).

Našli ste takúto obuv? Blahoželám! Tu však pre Vás cesta výberu dokonalej topánočky nekončí. I keď nájdete značku, ktorá všetky tieto kritériá spĺňa do bodky, i tak to nemusí znamenať, že je vhodná pre Vaše dieťatko. Topánočka musí totiž dieťatku sadnúť ako „riť na šerbeľ“, nesmie nikde tlačiť, lietať, za pochodu sa vyzúvať, neprirodzene sa deformovať… Preto je ideálne, ak si môžete priamo s dieťatkom niekam prísť a vybrané topánočky vyskúšať, osobne ošahať, otestovať, poradiť sa.

Znie to logicky? Ak áno, tak viete, ktorá cesta je pre Vaše dieťatko najlepšia – tá najprirodzenejšia. Takže mu pokojne vyzujte topánočky a nechajte ho behať naboso, alebo príďte k nám do Bosáčika a kúpte mu ideálne barefootové topánočky, nech aj nôžka vášho dieťatka zažíva ten pocit slobody na nezaplatenie.

Páči sa vám tento článok?

Podeľte sa tieto informácie so svojimi priateľmi a sledovateľmi na sociálnych sieťach.